Salam ziarah

Aku menulis untuk meluahkan apa yang terbuku di hati. Tak semua hal boleh di luahkan pada rakan-rakan atau keluarga. Banyak hal yang boleh jadi kita bertegang urat terutama hal-hal politik...tetapi kalau asyik dipendam di hati pun bahaya..boleh jadi sakit jantung.

Berita @Denaihati

Aug 20, 2009

SELSEMA BABI : Pencegahan lebih baik daripada Rawatan

Berita terkini "Seorang wanita hamil lebih 8 bulan menjadi korban ke-68 wabak selesema A (H1N1) di negara ini, sementara jumlah kes terbaru pula meningkat tinggi sehingga 569 kes dalam tempoh 24 jam." Mengikut WHO Asia Tenggara adalah kawasan kedua tertinggi korban H1N1 iaitu seramai 106 orang.

Wabak Selsema Babi tiada penghujungnya dan dilaporkan keadaan akan menjadi parah pada musim tengkujuh bulan Oktober, November dan Disember. Sudahkah kita bersedia??

Selain daripada menjaga kesihatan mengikut aturan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, aku nak cadangkan beberapa tips.

1. Gunakan Habbatus Sauda berterusan kerana kajian di China telah membuktikan bahawa Habbatus Sauda boleh meningkatkan daya tahan tubuh... (Boleh lah order di Saudacare).
2. Tidur dalam GELAP kerana sel-sel tubuh akan memulihkan secara sendiri (dengan izin Allah) di dalam GELAP.
3. Sentiasa pakai wangi-wangian tanpa alkohol kerana virus bersifat ultrasonik yang akan tewas kepada infrasonik yang ada pada wangian. (Bolehlah order ODP dari Zul kot....heee).
4. Sentiasa berWUDHU apabila kita keluar dari rumah. BERWUDHU insyallah lebih POWER daripada pakai topeng muka. Bukankah berWUDHU itu juga membersihkan tubuh seperti dicadangkan oleh KKM yang akan membersihkan luaran dan dalaman. Jadi  WUDHU + Topeng tambah power.
5. Solat Malam walaupun hanya sunat Witir 1 rakaat, insyallah akan dipelihara keluarga dari segala bencana. Ketika berlaku wabak Taun yang hebat di Indonesia pada awal 1940an, apabila wabak menyerang satu-satu kampung kesemua penduduk akan mati kecuali mereka yang solat Malam (Kisah Benar ni).
6. Baca Al-Quran kerana dalam Al-Quran ada ayat-ayat Syifa dari ALLAH swt untuk memelihara kesihatan manusia.

Kalau ada tambahan tips dari teman-teman sila kongsikan untuk kita sama-sama amalkan. Apa pun segalanya dengan kehendak ALLAH swt. Seandainya setelah mengamalkan kehidupan dan amalan yang baik tetapi masih juga terkena H1N1 maknanya itu atas kehendak Allah swt dan seandainya kita meninggal kerana H1N1 insyallah kematian kita itu adalah Syahid kecil.

Fadhilat Amal : Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim melalui Uthman bin Affan : "Sesiapa yang berwudhu lalu mengelokkan wuduknya, keluarlah dosa-dosanya dari tubuhnya sehinggaka ia keluar daripada hujubg-hujung jar."

Entri lain yang menarikWidget by Hoctro | Jack Book

Disclaimer

We does not guarantee any income earning by joining any programs if listed in this site. You must be comfortable with the amounts you invested otherwise go to different program. We can not be held in any way responsible to any losses you may incurred.
Copyright© 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Denaihati . All rights reserved.

Sponsored

Qurban & Aqiqah di Kemboja

Jejak Komen

Sponsored

Kembara Musafir New Zealand

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP