Salam ziarah

Aku menulis untuk meluahkan apa yang terbuku di hati. Tak semua hal boleh di luahkan pada rakan-rakan atau keluarga. Banyak hal yang boleh jadi kita bertegang urat terutama hal-hal politik...tetapi kalau asyik dipendam di hati pun bahaya..boleh jadi sakit jantung.

Berita @Denaihati

May 4, 2009

Ulama atau Bukan Ulama


Petikan kata-kata  Syaikh Abdul Qadir Al-Jailani :

Jika kamu menginginkan kerajaan dunia dan akhirat, serahkan dirimu sepenuhnya untuk Allah swt, sehingga kamu akan menjadi pemimpin bagi dirimu dan bagi orang lain. Terimalah nasihatku ini, aku menasihatmu dengan jujur, maka jujurlah kamu kepadaku. Jika kamu berdusta dan mendustakan maka kamu akan didustakan pula. Jika kamu menghutangi maka kamu akan dihutangi. Ambillah ubat dariku untuk menyakitmu dan gunakanlah ia agar kamu sihat. Orang-orang terdahulu berkeliling ke barat dan ke timur untuk mencari para wali dan orang-orang soleh. Mereka adalah doktor-doktor hati dan agama. Tetapi pada hari ini kamu justru sangat membenci para fuqara, ulama dan wali, padahal sebenarnya mereka adalah para pembimbing dan pengajar.

Nabi Muhammad saw telah bersabda bahawa Allah swt berfirman yang ertinya :

Tidaklah mendekatkan diri orang-orang yang mendekatkan diri kepada-Ku dengan lebih utama daripada menjalankan sesuatu yang telah Aku wajibkan ke atas mereka. Dan tidak henti-hentikannya hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan ibadah-ibadah sunnah sehingga Aku mencintainya maka Aku menjadi pendengaran, penglihatan, tangan dan penolong baginya. Maka dengan-Ku dia mendengar, dengan-Ku dia melihat dan dengan-Ku dia menyerang.

Para ulama bersunyi diri dari dunia dan akhiratnya semata-mata kerana taatnya kepada Allah swt. Dengan ketaatannya menjadikan Allah swt cinta kepadanya. Para ahli sufi itu belum sampai ke akhirat sudah melihat hisab atau hal-hal lain di sana.

Sesungguhnya, tidak ada kebahagian bagi kita sehingga kita mengikut Al-Quran dan Sunnah. Sebahagian ahli sufi berkata "Barangsiapa tidak mempunyai guru, maka gurunya adalah iblis". Ikutlah para guru iaitu Ulama yang mengetahui Al-Quran dan Hadith serta beramal dengannya. Belajarlah dan bergaullah dengan mereka maka insyallah kita akan berjaya.

Semuga sedikit ilmu ini memberi pedoman kepada kita untuk membuat pilihan kerana kejayaan kita dunia dan akhirat hanya apabila kita mengikut Al-Quran dan Hadith yang diwarisi oleh pewaris nabi, para ulama yang sentiasa mengikut cara hidup Rasulullah saw...wallahuallam.

~Terima Kasih~

Entri lain yang menarikWidget by Hoctro | Jack Book

Disclaimer

We does not guarantee any income earning by joining any programs if listed in this site. You must be comfortable with the amounts you invested otherwise go to different program. We can not be held in any way responsible to any losses you may incurred.
Copyright© 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Denaihati . All rights reserved.

Sponsored

Qurban & Aqiqah di Kemboja

Jejak Komen

Sponsored

Kembara Musafir New Zealand

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP