Salam ziarah

Aku menulis untuk meluahkan apa yang terbuku di hati. Tak semua hal boleh di luahkan pada rakan-rakan atau keluarga. Banyak hal yang boleh jadi kita bertegang urat terutama hal-hal politik...tetapi kalau asyik dipendam di hati pun bahaya..boleh jadi sakit jantung.

Berita @Denaihati

Feb 24, 2009

Keruntuhan Ekonomi Dunia : Apakah Stimulas Package ANDA?

Setiap hari kita tidak akan lari dari mendengar cerita keruntuhan ekonomi. Dari Amerika ke Eropa dan jika mengikut jangkaan PM Singapore dalam tempoh 6 bulan lagi akan melanda Asia. Kita tak boleh lari dari dilanda keruntuhan ekonomi dunia kerana setiap negara mempunyai jaringan ekonomi.

Mungkin di negara ini kita tidak merasa sangat kerana kita masih sibuk dengan soal POLITIK yang tidak habis-habis setelah pilihanraya yang lalu.Rakan-rakan bangunlah dan bersedialah untuk menghadapi keruntuhan ekonomi yang MAHA dahsyat. Lihatlah betapa teruknya ekonomi Amerika dan Eropa sehingga mesti mengeluarkan stimulas package yang bernilai Trillion Dollar tetapi masih juga tidak nampak cahaya penyelesaian.

Dalam Al-Quran dalam surah Yusof telah di ceritakan bagaimana sejarah menunjukkan bahawa kita tidak akan senang selama-lamanya. Semasa zaman senang kita mesti bersedia untuk melalui zaman susah.

Sudah pasti beratus ribu malahan mungkin jutaan warga akan kehilangan mata pencarian dan pekerjaan. Yang paling utama kita mesti mempersiapkan MINDA kita dan keluarga kita terutama anak-anak yang tidak pernah merasa zaman susah. Kita mesti menerima hakikat ini sebagai dugaan dari ALLAh setelah begitu banyak kerosakan yang dibuat oleh manusia di Dunia ini.

Apa yang AKU ingin lakukan :

1. Menambah ilmu terutama ilmu mendekatkan diri dan mencari ALLAH.
2. Sentiasa berdiskusi dengan keluarga untuk sentiasa update keadaan ekonomi keluarga kerana ianya perlu dihadapi bersama-sama.
3. Mengubah cara berbelanja dengan perbelanjaan lebih hemat iaitu berbelanja pada yang perlu sahaja dengan memilih kehidupan, pakaian dan makanan yang lebih sederhana.
4. Terus bekerja tanpa henti tapi lebih kreatif dan smart.
5. Maksimumkan menggunakan internet broadband dan wireless untuk berniaga online dan pengurusan kehidupan seperti pengurusan bil dan internet banking yang pasti boleh menjimatkan kos, masa dan meningkatkan keuntungan.
6. Dan yang paling penting berazam tidak tinggalkan solat malam dan solat duha kerana inilah kunci kepada rezeki.

Adakah ANDA ada rancangan??

Entri lain yang menarikWidget by Hoctro | Jack Book

Disclaimer

We does not guarantee any income earning by joining any programs if listed in this site. You must be comfortable with the amounts you invested otherwise go to different program. We can not be held in any way responsible to any losses you may incurred.
Copyright© 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Denaihati . All rights reserved.

Sponsored

Qurban & Aqiqah di Kemboja

Jejak Komen

Sponsored

Kembara Musafir New Zealand

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP